Voorkom overgewicht bij kinderen

Steeds meer Nederlandse kinderen worden op steeds jongere leeftijd te dik.

Dit blijkt uit onderzoek van TNO en VU medisch centrum Amsterdam, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid. Gemiddeld is ruim veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes te dik. Ruim 80 duizend schoolkinderen werden tussen 2002 en 2004 onderzocht.

Het percentage jongens en meisjes dat veel te zwaar is (obesitas, ernstig overgewicht), is ook fors toegenomen. Bij jongens van vier en twaalf jaar en meisjes van vijf en dertien jaar is het zelfs verdriedubbeld.

De gegevens zijn vergeleken met metingen uit 1997, de vierde Landelijke Groeistudie. Het aantal kinderen dat te dik is of obesitas heeft stijgt steeds sneller. Ter vergelijking: in 1980 had 1 op de 15 meisjes van negen jaar overgewicht, in 1997 was dat 1 op de 7. Nu heeft 1 op de 4 negenjarige meisjes overgewicht.

De onderzoekers maken zich grote zorgen, want als deze kinderen niet worden behandeld kunnen ze last krijgen van ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten. Ze pleiten ervoor om voor jongens en meisjes een aparte aanpak te kiezen om overgewicht en obesitas te bestrijden, omdat meisjes al op jongere leeftijd dik worden dan jongens.