Voeding

Het Voedingscentrum heeft de nieuwe Schijf van Vijf onthuld. In de Schijf van Vijf staan vijf regels centraal. Deze regels staan voor ‘gezond eten’. Het Voedingscentrum belooft gezondheidswinst als gegeten wordt volgens de nieuwe Schijf van Vijf.
De vijf regels geven in het kort aan waar het bij een gezonde voeding om gaat:
1. Gevarieerd
2. Niet te veel
3. Minder verzadigd vet
4. Veel groente, fruit en brood
5. Veilig
De regels zijn gebaseerd op de voedingsnormen en de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.
 
Gezond eten is belangrijker dan ooit. Steeds meer mensen lijden aan overgewicht, diabetes en andere welvaartsziekten.
• Vier op de tien Nederlanders heeft overgewicht.
• Negen van de tien Nederlanders eet te veel verzadigd vet.
• Driekwart van de Nederlanders eet te weinig groente en fruit.
Het Voedingscentrum komt daarom nu met de nieuwe Schijf van Vijf. Het geeft u een houvast om een bewuste, gezonde keuze te maken uit het enorme aanbod van voedingsmiddelen.

Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat het lichaam voldoende van alle voedingsstoffen krijgt. De basis voor een gezonde voeding die het Voedingscentrum met de Schijf van Vijf aanbeveelt, zorgt voor voldoende voedingsstoffen. Deze kenmerkt zich door een ruime hoeveelheid brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten en groente en fruit. Dit wordt aangevuld met zuivel, vlees, vis, eieren of vleesvervangers en een kleine hoeveelheid halvarine, margarine of bak- en braadproducten. Verder is voldoende vocht van belang.
 
Voedingsmiddelen zoals sausen, snacks, koek, snoep en gebak zijn niet opgenomen in de Schijf van Vijf. Dit is omdat ze minder belangrijk zijn voor het leveren van voedingsstoffen. Wel zorgen de meeste van deze producten al snel voor te veel calorieën. Gezond eten betekent dan ook: niet te veel van alles buiten de Schijf van Vijf. Kies bewust voor gezonde voeding en geniet ervan!
 
Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.
Lees ook de NHG-Patiëntenbrief Gezonde voeding voor volwassenen.