Pneumococcen vaccinatie

De vaccinatie tegen pneumokokken komt volgend jaar in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen die geboren worden op of na 1 april 2006.
Dit heeft minister Hoogervorst aan de Tweede Kamer laten weten. Pneumokokkeninfecties kunnen vooral bij jonge kinderen ernstige gevolgen hebben. De minister verwacht dat door de vaccinatie jaarlijks 78 sterfgevallen en een groot aantal gevallen van ernstige ziekte en blijvende schade voorkomen kunnen worden.
De minister heeft het advies van de Gezondheidsraad van oktober dit jaar overgenomen. Volgens dit advies zal de vaccinatie naar schatting jaarlijks 78 sterfgevallen, 85 gevallen van hersenvliesontsteking, 308 gevallen van bloedvergiftiging, 1800 gevallen van longontsteking en 52.000 gevallen van middenoorontsteking voorkomen. Ook het vaccinatieschema dat de Gezondheidsraad voorstelde, neemt de minister over. Baby’s krijgen voortaan vier keer, gelijktijdig met de DKTP-hib-prik, een prik tegen pneumokokken. Dat wil zeggen op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden. De eerste prikken worden dus twee maanden na 1 april gegeven: vanaf 1 juni.
Voor kinderen die in aanmerking komen voor de hepatitis B-vaccinatie wordt onderzocht of zij een combinatievaccin met DKTP-Hib-HepB kunnen krijgen. Dit om te voorkomen dat deze kinderen drie prikken tegelijkertijd krijgen.
Kijk voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma op www.rvp.nl.