Vaccin tegen baarmoederhalskanker

Sinds donderdag 2 november is er een vaccin beschikbaar tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin kan in principe door elke huisarts worden toegediend. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het seksueel overdraagbare HPV-virus. Veel vrouwen dragen dit virus bij zich, maar het ontwikkelt zich niet bij iedereen tot kanker. Het vaccin kan in driekwart van de gevallen besmetting voorkomen.

Voor wie?
Meisjes en vrouwen in de leeftijdsgroep van 9 tot 26 jaar kunnen zich preventief tegen baarmoederhalskanker laten vaccineren. Ook jongens van 9 tot 15 jaar behoren tot de doelgroep, omdat een HPV-infectie seksueel overdraagbaar is.
Het vaccin mag wettelijk gezien alleen bij deze leeftijdsgroepen toegediend worden. Het middel is echter niet zonder meer op afroep beschikbaar. Vaccinatie gebeurt altijd in overleg met de huisarts.

Hoe?
Voor een effectieve bescherming zijn 3 vaccinaties nodig, binnen een periode van een jaar. Het advies hierbij is na 2 en na 6 maanden de volgende vaccinaties toe te dienen.

Wat zijn de kosten en wie betaalt het?
De kosten zijn ongeveer € 125, - per vaccinatie (in totaal dus zo’n € 375,-) en deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraars. Patiënten moeten de kosten van deze vaccinatie dus zelf betalen. Wel wordt er onderzocht of het vaccin opgenomen kan worden in het Rijksvaccinatieprogramma. Op dit moment is onduidelijk of verzekeraars de vaccinatie in de toekomst gaan vergoeden.

Kanttekeningen
Het vaccin is natuurlijk een belangrijke stap voorwaarts, maar zijn wel enkele kanttekeningen:
— Het middel biedt geen 100% bescherming tegen baarmoederhalskanker;
— Ook is nog niet bekend hoelang de vaccinatie bescherming biedt;
— Een uitstrijkje laten maken, via de huisarts of het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker, blijft dé methode voor vroegtijdige opsporing.